Etiketler

14 Şubat 2018 Çarşamba

SUDAN

























Kuzeydogu Afrika’da, durum vahim.

Kuzeyinde Misir, dogusunda Kizildeniz, Eritre ve Etiyopya, guneyinde Guney Sudan ve Orta Afrika, batisinda Cad ve Libya yer alir. Ulkenin bolunmesi sonucu ortaya cikan Guney Sudan’dan dolayi buraya da Kuzey Sudan denebilir, ama denmiyor; sadece Sudan. Yuzolcumu acisindan Afrika kitasinin 3.buyuk ulkesi.

Guney Sudan’dan gelen Beyaz Nil ve Etiyopya’dan gelen Mavi Nil nehirleri Sudan’in baskenti Hartum’da birleserek tek Nil olarak kuzeye dogru akiyor. Once; bir kismi Sudan bir kismi Misir topraklarinda bulunan ve Dunya’nin en buyuk suni golu olan Nubia’ya, sonra’da Misir topraklarinda guneyden kuzeye dogru seyahat ederek Akdeniz’e kadar ulasiyor. Beyazi da mavisi de camur renginde akiyor.

Antik donemde Nubia kralliginin merkezi olan Sudan, M.O. 3.yuzyilda Misir egemenligi altina girmis. 6.yuzyilda misyonerler etkisiyle hiristiyanlastirilmis ama araplarin isgali sonrasi muslumanligi kabul etmis. 1874 yilinda Osmanli kontrolundaki Misir ve 1898 yilinda Ingiliz isgaline ugramis, 1955 yilina kadar Ingilizlerin kontrolundaki Misir’a baglanmis. 1956 yilinda bagimsizligini kazanmis ve o gunden bugune de kalici olmayan hukumetler ve askeri rejimler ile yonetilmis. Guneyde yasayanlar ile dil, din ve etnik farkliliklar nedeniyle cikan ic savas sonucu 2011 yilinda Guney Sudan ayri bir ulke haline donusmus.

Baskenti Hartum (nufus : 5 milyon), resmi dili Arapca ve ulke nufusu 37 milyon civarindadir. Nufusu azalan ulkelerdendir. Eritre, Cad, Suriye ve Guney Sudan’dan goc almistir.



56,000 civarinda HIV / AIDS vakasi gorulmustur. Ortalama insan omru 64 yil civarindadir.

Tek partili yari baskanlik sistemi ile yonetilir. Kisi basina milli gelir US$ 4,600 civarinda olup para birimi Pound’dur. (1 US$ = 18 SP) Issizlik orani % 20, enflasyon % 27 civarindadir. Enflasyonda Dunya 4.sudur.

Altin, petrol ve petrol urunleri, pamuk, susam yagi, hayvan, fistik, arap sakizi ve seker ihrac edip, gida, sanayi urunleri, motorlu tasit, ilac, kimyasal, tekstil ve bugday ithal eder.

NASIL GIDILIR ?


Havalimanindan merkeze taksi ile ulasilir.

Havalimanindan donus tam bir kaos. Check-in icin kuyruga girilmiyor, omuzlari daha guclu olan daha cabuk isini hallediyor. 

NEREDE KALINIR ?


NERELERE GIDILIR ?

Otantik carsilar (souk deniyor) disinda pek gezilecek bir yer yok. Bir de kent merkezinin kuzeyinde Al Souq Al Arabi bolgesinde, tam Beyaz Nil ile Mavi Nil’in birlestigi yerde eskiden Kaddafi’ye ait oldugu tevatur edilen bir otel var. Bu otelin roof katinda manzara esliginde bir seyler icilebilir.


Cok az sayida bulunan Ingilizce bilir bir taksi soforune US$ 10 odenerek yarim gunden fazla suren bir sehir turu yapilabilir. 

NE ZAMAN GIDILIR ?

Aralik – Ocak. Diger aylar cok sicak.

NE YENIR ?

Guzel peynir cesitleri var ama alkol yasak. Corba cesitleri ve etli guvec. Etiyopya kahvesi.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder