Etiketler

13 Kasım 2017 Pazartesi

G. AFRIKA























Afrika’nin en guney ucu.

Kuzeyinde Namibya, Botsvana, Zimbabve, dogusunda Mozambik, Svaziland ve Hint Okyanusu, guneyinde Hint Okyanusu, batisinda Atlantik Okyanusu yer alir. Ayrica tamami G. Afrika topraklari icinde kalan bir bagimsiz ulke vardir; Lesotho.

Ulkeye ilk olarak 17.yuzyilda Hollandalilar gelmis. 18.yuzyilda Ingilizler, Umit Burnundan baslayarak ulkeyi isgal etmisler. 1833 yilinda kolelik kaldirilmis, 1867 yilinda elmas, 1886 yilinda elmas bulununca Avrupa’dan goc baslamis. 1931 yilinda ic islerinde serbest olacak sekilde Ingiliz Milletler Toplulugu uyesi olarak kalmis. 2.Dunya savasindan sonra azinlik olan beyazlar Apartheid adi verilen irkcilik uygulamalarini baslatmis, bu nedenle 1961 yilinda topluluktan ihrac edilmis ayni yil bagimsiz Cumhuriyet kurulmus. Zamanla hem icerideki olaylar hem de dis baskilar sonucu 1990’li yillarda Aparthedi’a son verilmis ve yapilan ilk ozgur secimlerde, 27 yildir cezaevinde bulunan direnis lideri Nelson Mandela devlet baskanligina secilmis.

Ulkenin 3 baskenti 11 resmi dili var. Yurutme baskenti Pretoria, yasama baskenti Cape Town ve yargi baskenti Bloemfontein. Resmi diller; Ingilizce, Afrikan, Ndebele, Guney Sotho, Kuzey Sotho, Swati, Tsonga, Tswana, Venda, Xhosa ve Zulu. Ulke nufusu 54,900,000.

Nufusun;

% 80’i Siyah
% 9’u Melez
% 8’i Beyaz
% 3’u Asyali

Ayrica; 29,000 civarinda Somalili, 26,000 civarinda Demokratik Kongolu, 18,000 civarinda Etiyopyali, 5,000 civarinda Kongolu yasamaktadir.

Ulke uniter parlamenter sistemle yonetilir. Kisi basina milli gelir US$ 13,300 olup para birimi Rand’dir. (1 US$ = 14.5 GAR)

Altin, elmas, platin, makine ve ekipman ihrac edip, kimyasalllar, petrol urunleri, tip cihazlari ve gida ithal eder.

Karayollari uzunlugu itibari ile Dunya 10.sudur.

Din olarak;

% 80’i Hiristiyan
% 15’i dinsiz
% 2’si Musluman
% 3’u diger dinlerin mensubudur.

Ortalama insan omru 64 yildir.

7,100,000 HIV / AIDS vakasi gorulmus olup bu konuda Dunya 1.sidir. Bu hastaliklardan bugune kadar 110,000 kisi hayatini kaybetmis.

Dunya’ca unlu Guney Afrikalilar;

Yatirimci Elon Musk,
Aktivist ve devlet baskani Nelson Mandela, activist Desmond Tutu,
Sinema oyunculari; Charlize Theron, Embeth Davidtz (G. Afrika asilli),
Ilk kalp nakli cerrahi Christiaan Barnard,
Yazar J.R.R. Tolkien (Ingiliz asilli)
Futbolcular; Blackburn Rovers’li Aaron Mokoena, Benni McCarthy, Orlando Pirates’li Helman Mkhalele (Kayserispor, Ankaragucu, Goztepe ve Malatyaspor’da da oynadi), Giant Blackpool’li John Moshoeu (Genclerbirligi, Kocaelispor, Fenerbahce ve Bursaspor’da da oyadi).

NASIL GIDILIR ?


Her iki havalimanindan kent merkezine ulasim otobus ile.


                                                    Mpumalanga havalimani

Johannesburg’da Gautrain adi verilen hizli tren de mevcut.

NEREDE KALINIR ?


Johannesburg; ulkenin en buyuk kenti

Apartheid muzesi; merkezden 7 kM guneybatida, 2001 yilinda acilmis, irkciliga karsi insanligin zaferi. Apartheid donemini ogrenmek icin.

Kruger Park; Johannesburg’a uzak, 500 kM kuzeydogusunda. Buraya gitmek icin Johannesburg’dan Mpumalanga havalimanina 50 dakikalik bir ucus, Mpumalanga’dan arac kiralamak gerekiyor. Mpumalanga’dan Kruger Park 160 kM civarinda ancak 3 saate yakin suruyor. Yolun bazi kisimlari cok bozuk. Bu kadar zahmete deger mi ? Deger…



20,000 kM2 ye yakin alani ile Afrika kitasinin en buyuk dogal yasam parklarindan biri. Kuzeyden guneye 360 kM, batidan doguya 65 kM. Parkin bir bolumu Mozambik sinirlari icinde kaliyor. 9 adet giris kapisi var.


1898 yilinda koruma altina alinmis ve 1926 yilinda milli park yapilmis.


Akasya, sogut, marula agaclari, 517 kus turu (akbabalar, kartallar, leylekler, toy kuslari, guguk kuslari, baykuslar, puhu kuslari, balikcillar, vb.), 147 memeli turu (aslan, Kaplan, leopard, gergedan, fil, buffalo, antilop, zebra, impala, geyik, zurafa, ceylan, hipopotam, dag kecisi, yaban domuzu, cita, timsah, sirtlan, maymun vb.), 114 surungen turu (kara mamba, piton, vb.), 33 tur amfibiyen ve balik hepsi dogal ortaminda. Tel,cit, kafes, vb. yok. Park icinde 20’den fazla kamp, 15 civarinda lodge, restoranlar, vb. mevcut.


Parkin disinda ama cok yakininda oteller de var. Otelin arazisi icinde impala, ceylan, vb. gormek mumkun. Hatta baboon bile gorulebilir.


4 – 10 kisilik safari araclari ile gunluk park ici turlar duzenleniyor. Park icinde mola verilen yerler disinda asla aractan inmemek gerekiyor. Hic guvenli degil. Sabah daha cok hayvan turu gorulebildigi icin turlar genellikle sabah cok erken saatlerde baslatiliyor. 



Cape Town; Johannesburg’un 1.400 kM guneybatisinda

                                                           Cape Town

Masa Dagi; merkezden 7.5 kM guneyde. Kent merkezinden bakildiginda gercekten masa duzlugunde bir dag. Yukseklik yaklasik 1,100 metre. Teleferik ile cikiliyor. Hem cikarken hem de yukarida manzara muhtesem. Teleferige binerken insanlar birbirini ezerek kent manzarasina hakim tarafta yer bulmaya calisiyor, ama teleferik hareket ettikten sonra kabin kendi ekseni etrafinda donuyor. Gorusun acik oldugu bir havada cikmak gerekir. Uzun bir kuyruk bekleniyor. Cok ruzgarli havalarda calismiyor.

                                     Masa dagindan Cape Town

                                           Rihtimdan Masa dagi

Victoria ve Alfred rihtimi; merkeze yakin, alisveris, yeme icme, yuruyus, eglence mekani. Cafeler, canli muzik. Ozellikle gecesi keyifli. 1860 yilinda liman olarak insa edilmis. 450 civarinda magaza var. Bir de artik her buyuk kentte gorulmeye baslayan donme dolap.
Umit Burnu; merkezden 70 kM guneyde. Sabah erken saatte tur duzenleniyor. 
Donus yolu uzerinde penguenlerin yasadigi bir park da gezilebilir.


                                              Umit burnu

Lion’s Head; merkezden 5.5 kM batida, masa dagina komsu bir tepe. Muthis bir gun batimi manzarasi oldugu soyleniyor, ama cikmak cok zahmetli. Dik yokusta trekking sevenler icin.
Bo-kaap; merkeze yakin, rengarenk evlerin bulundugu siyah mahallesi. Apartheid doneminde yonetim siyahlarin renkli kiyafetler giymesini yasaklamis, onlar da evlerini degisik renklerde boyamislar.

                                               Bo-kaap


                                                Nobel meydani

Umit Burnu kalesi; merkezde, 17.yuzyil kalesi. Bir donem hapishane olarak da kullanilmis. 1936 yilinda tarihi eser olarak ziyarete acilmis. Belli saatlerde askeri toren gosterisi yapiliyor.
Ayrica; yuzmek icin kentin 25 kM kuzeyinde Clifton plaji ve 18 kM kuzeyinde Bloubergstrand plajlari, surf icin kentin 20 kM guneyinde Hout Bay var.

NE ZAMAN GIDILIR ?

Kasim basindan Mart sonuna kadar.

NE YENIR ?


Potjiekos (Afrika guveci), kuru sosis.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder