Etiketler

9 Kasım 2017 Perşembe

SLOVAKYA




Eski Cekoslovakya’nin bir bolumu.

Kuzeyinde Cekya ve Polonya, dogusunda Ukrayna, guneyinde Macaristan ve batisinda Avusturya yer alir. Denize sahili yoktur.

5.yuzyilda Slavlar yerlesmis, 8.yuzyilda Moravya imparatorluguna dahil olmus, 11.yuzyilda Macaristan’a dahil olmus. 16.yuzyilda Osmanli Macaristan’i fethedince Macarlarin bir kismi Slovakya’ya kacmis. 17.yuzyilda Osmanli burayi da fethetmis ancak ayni yuzyil icinde Avusturya Osmanli’dan almis. 1.Dunya savasinin sonunda Avusturya-Macaristan Imparatorlugu cokunce bir kac eyaletle daha birleserek Cekoslovakya adini almis. 2.Dunya savasinda Nazi isgaline ugramis. Savastan sonra Cekoslovakya olarak dogu blogunda yer almis. 1989 yilinda dogu blogundan ayrilmis. 1993 yilinda da Cekoslovakya’dan ayrilarak Slovakya Cumhuriyeti adini almis. 2004 yilinda Avrupa Birligi’ne katilmis.

Baskenti Bratislava (nufus : 401,000), resmi dili slovakca, ulke nufusu 5,400,000’dir. Nufusu azalan ulkelerden biridir.

Nufusun;

% 81’i Slovaklar
% 9’u Macarlar
% 2’si Roman
% 1’i Cek
% 1’i Rus
% 6’si diger kokenlere sahiptir. Ayrica 1500’den fazla haymatlos (vatansiz) yasar.

Parlamenter demokratik sistemle yonetilir. Kisi basina milli gelir US$ 31,300 civarinda olup para birimi Euro’dur.

Otomotiv ve otomotiv yan sanayi, makine, elektronik ekipman, demir ve Celik ihrac edip, nukleer reactor, yakit ve mineral yag ithal eder.

Nukleer yakittan elektrik uretiminde Dunya 8.sidir.  

Din olarak;

% 74’u Hiristiyan
% 13’u dinsiz
% 13’u diger dinlerin mensubudur.

1000 civarinda HIV / AIDS vakasi gorulmustur.

Tenisci; Martina Hingis (Slovakya asilli),
Manken; Adriana Karembeu,
Futbolcular; Liverpool’li Martin Skrtel (bir donem Fenerbahce’de de oynadi), Napoli’li Marek Hamsik, Wolfsburg’lu Miroslav Karhan (bir donem Besiktas’ta da oynadi), Porto’lu Zlatko Zahovic, Denizlispor’lu Roman Kratochvil, Slovan Bratislava’li Lubomir Meszaros (bir donem Elazigspor ve Adanaspor’da da oynadi), Trencin’li Ivan Lietava (bir donem Denizlispor ve Konyaspor’da da oynadi), Besiktas’li Filip Holosko (bir donem Manisaspor, Basaksehir ve Rizespor’da da oynadi), Nurnberg’li Robert Vittek (bir donem Ankaragucu, Trabzonspor ve Basaksehir’de de oynadi), Fenerbahce’li Miroslav Stoch (bir donem Bursaspor’da da oynadi), Zilina’li Stanislav Sestak (bir donem Ankaragucu ve Bursaspor’da da oynadi), Peter Pekarik (bir donem Kayserispor’da da oynadi), Inter Bratislava’li Marek Cech (bir donem Trabzonspor’da da oynadi), Lokomotiv Moskova’li Jan Durica (bir donem Trabzonspor’da da oynadi) Slovakya’lidir.

NASIL GIDILIR ?

THY, Pegasus ve Ryan Air ile Bruksel aktarmali 7.5 saatte gidilebilir. Ya da THY direct ucusu ile 2 saatte Viyana’ya ve Viyana’dan 1.5 saatlik otobus yolculugu ile ya da yine Viyana’dan 1.5 saatlik Tuna nehrinden tarifeli calisan tekneler ile ulasilabilir.

NEREDE KALINIR ?


NERELERE GIDILIR ?

Bratislava; baskent. Tuna nehrinin iki yaninda uzanir. 

Tarihi merkez; merkezde, 10.yuzyildan kalma binalar. Baskanlik ve hukumet saraylari, meclis, tarihteki yoneticilerin saraylari, buyukelcilikler, magazalar, kafeler, restoranlar.
Mavi kilise; merkeze yakin, 20.yuzyil katolik kilisesi. Disaridan cok estetik, ici siradan

                                             Mavi Kilise

Devin kalesi; merkezden 12 kM kuzey batida. Belediye otobusu ile gidilebiliyor. 15.yuzyil yapisi. Tepeden Tuna ve Morava nehirlerinin birlesim yeri gorunuyor.

                                               Devin Kalesi

Slavin; merkezeyakin bir tepede 1960 yilinda insa edilmis. 2.Dunya savasinda burada olen 7000 Sovyet askerleri icin yapilmis anit mezar.

                                                     Slavin

Cumil; merkezde,vucudunun yarisi yer ustunde bulunan calisan isci heykeli. Cok benzeri Eskisehir’de var.

                                                     Cumil

Michael kapisi; merkezde, 14.yuzyil kulesi ve altinda kente giris kapisi. Bir kac giris kapisindan sadece bu korunabilmis. Digerleri simdi yok.

                                                 Michael kapisi

Hlavne maydani; merkezde, tarihi meydan. Dukkanlar, kafeler, Napolyon heykeli.


Old Town Hall; merkezde, 16.yuzyil yapisi. Simdi Kent Muzesi olarak kullaniliyor. Giris ucretli.

                                             Old Town Hall


NE ZAMAN GIDILIR ?

Haziran – Temmuz – Agustos

NE YENIR ?


Halusky (peynir uzerinde patates parcalari), lahana corbasi, domuz eti, sazan baligi, tavuk sinitzel, iskembe corbasi, Trdelnik (bir tur kurabiye)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder