Etiketler

16 Mart 2017 Perşembe

ANTIGUA ve BARBUDA




Atlantik Okyanusunda, Karayip denizinde Porto Riko’nun guneydogusunda, tropik firtinalar ve kasirgalar bolgesinde yer alir.

Mimarisi ile, insanlarının sıcaklığı ile, her köşede metalden yapılma “steel pans“ denilen sadece davuldan müteşekkil orkestraları ve eşliğinde dans eden, en azından olduğu yerde sağa sola kıpırdanan ve izleyicilerini de kıpırdatan insanları ile cok ruhlu bir ada.

Christopher Columbus, 1493 yılındaki ikinci seyahatinde burayı keşfetmiş ve Santa Maria de la Antigua adını vermiş. Adanın sonraki tarihinde -olmazsa olmaz- İngilizler (1632) bunu yanlış telaffuz ederek “An-tee-ga“ demişler ve hala öyle söyleniyor. 1666-67 yıllarında ligin diğer takımı Fransızlar iki yıllığına işgal etmişler, ama fazla uzun kalamamışlar. Bırakır mı İngiliz ? 1981 de ada bağımsızlığını kazanmış. Adadaki tek havaalanı, ikinci dünya savaşı sırasında, Karayipler ve Panama Kanalı’nın Japonlardan korunması amacıyla ABD tarafından inşa edilmiş. Turizm adanın en önemli gelir kaynağı. Bir miktar pamuk, şeker kamışı, meyve ve balıkçılık işleri ile de uğraşıyorlar. 1995 yılındaki Luis kasırgası adanın % 75’ini yerle bir etmiş. Son 10 yıldaki diğer kasırgalardan fazla etkilenmemişler. Adanın (Barbuda ile birlikte) büyüklüğü 442 kM2. Krallık ile yönetiliyor, Anglikan Hırıstiyan ve İngilizce konuşuluyor. Para birimi Doğu Karayip Doları. Runaway Bay plajı muhtesem. Ancak bu plajda ne olduğunu bilmediğimiz bir deniz canlısı, birkaç saatin içinde üç kişinin ayağına saldırıyor, ikisi ben ve kız arkadaşım. Saldırdığı yerde yara izi bırakmayan, ama fena halde insanın canını acıtan bu manyak yaratık nedeniyle denize girmekte tedirginlik yaşayanlar oluyor. Usta işi bir mimarın elinden çıktığı belli olan liman sahasındaki mağazalarda, elmas, altın ve saatlerin çok ucuz olduğu soyleniyor.

Iki kucuk adadan olusan ulkenin baskenti St. John’s Antigua tarafinda yer aliyor. Nufusu 22,000. Ancak adada yasayanlar dahil hic kimse bu St. John’un kim oldugunu bilmiyor. Azizlerden biri oldugu tevaturu yaygin.

Nufusun % 87’si siyahlardan olusuyor. Yonetim sekli Monarsi olmakla birlikte parlamenter demokrasi ile yonetiliyor. 1981 yilinda Birlesik Krallik’tan bagimsizligini almis. Ana dil Ingilizce.

Ulkenin % 68’i Protestan, % 8’i Katolik, % 6’si dinsiz, % 18 diger dinlere mensuptur.

Iki adanin toplam yuzolcumu 440 kM2, nufusu 94,000. Kisi basina milli gelir US$ 16,000. Para birimi Dogu Karayip Dolari (1 US$ = 2.7 EC$)

Petrol urunleri, el sanatlari, elektronik parcalari, gida ve canli hayvan ihrac eder, makine ve transport ekipmani, kimyasallar ve petrol ithal eder.

NASIL GIDILIR ?

Turkiye’den direct ucus yok. Londra aktarmali Virgin Atlantic ile uculabilir. Bekleme haric ucus suresi 12 saat civarindadir.
Deniz yolu ile Miami, Porto Riko ve Barbados’tan kalkan gemiler ile ulasilabilir.

Taksi cok ucuz. Havalimanindan otele taksi ile gidilebilir.

NEREDE KALINIR ?

Plaj otelleri disinda merkezde St. John's caddesi ile Anchorage yolu arasindaki bolge.

NERELERE GIDILIR ?

Arac kiralamak yerine (trafik soldan) bir taksi ile yaklasik US$ 40-50 gibi anlasarak asagidaki mekanlara gunu birlik gidip donmek mumkun. 

St. John’s :
Galley Bay plaji baskentin 9 kM batisinda, Zemi sanat galerisi, hediyelik dukkanlari


                                    St.John's

Jolly Limani : baskentin 30 kM guneybatisinda
Valley Church plaji



                                    Gemi guvertesinden Jolly Limani

Ingiliz limani : baskentin 22 kM guneydogusunda
Shirley Heights tarihi bolge, Nelson’s Dockyard kulturel miras ve muze, at ciftligi, Pigeon plaji, Pillars of Hercules snorkel bolgesi, Galleon plaji


                                    Pigeon Plaji

Falmouth : baskentin 17 kM guneyi
Yat yarislari


                                    Falmouth Yat Limani

NE ZAMAN GIDILIR ?
Iklim tropic oldugu icin kis mevsimi yok. 12 ay hep ayni gibi. Ancak Haziran basindan Ekim sonuna kadar kasirga ihtimali oldugu icin bu periyodun disi tercih edilmeli.

NE YENIR ?

Misir, tatli patates ve mantar

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder