Etiketler

10 Haziran 2017 Cumartesi

DANIMARKA



Kuzey ulkelerinin en guneyi, vikinglerin anavatani.

Kuzeyinde Norvec, kuzeydogusunda Isvec, guneyinde kara siniri olan tek ulke Almanya yer alir. Jutland adi verilen ana kara ve 443 adadan olusur. Bunlarin en buyukleri Zelanda, Funen ve Kuzey Jutlandik adasidir. Ayrica Gronland ve Faroe adalari da Danimarka’ya baglidir. Izlanda’da 1944 yilina kadar Danimarka’nin egemenlik alani icindeydi.

8. ile 10. yuzyillar arasi Vikinglerin yasadigi 3 ulkeden biriyken (digerleri Isvec ve Norvec),10. yuzyildan 14. yuzyila kadar Birlesik Danimarka Kralligi olarak suregelmis, 14. yuzyilda Isvec ve Norvec ile birleserek Kalmar Birligini olusturmus, bu birlik 16. yuzyilda Isvec’in ayrilmasi ile sona ermis, 19. yuzyila kadar Norvec’le devam etmis, 1940 yilinda Alman isgaline ugramis, savas sonraki bugunku pozisyounu almis.

Baskenti Kopenhag nufus 1.3 milyon,
resmi dili Danimarkaca, ikinci dil Almanca, ancak sokaktaki herkes Ingilizce konusabiliyor.
nufusu 5.8 milyon,
yonetim sekli uniter parlamenter krallik,
kisi basina milli gelir US$ 46,600,
para birimi Danimarka Kronu (1 US$ = 6.9 DK)

Gelir adaletinde, en dusuk yolsuzluk ve yonetim seffafliginda ve asgari maas tutarinda Dunya 1.sidir.
Dunya'nin en kuzey ucu bu ulkededir. Kaffeklubben adasi.
Dunya'nin en yuksek e-okuma oranina sahip ulkesidir. 
Yasam memnuniyeti endeksinde Dunya 1.sidir.

Ortalama insan omru 81 yil.

Nufusun % 89’u Danimarka’li ve % 11’i gocmenlerden olusuyor. Gocmenler; Faroeliler, Turkler, Polonyalilar, Suriyeliler, Almanlar ve Iraklilar. 6,600 civarinda haymatlos (vatansiz) yasar.

Nufusun % 76’si Hiristiyan, % 4’u Musluman ve % 20’si diger dinlerin mensubu.

6,000 civarinda HIV/AIDS vakasi belirlenmis.

Egitim harcamalarinda % 8.6 ile Dunya 8.si. En iyi egitim endeksinde Dunya 4.su. Saglik harcamalarinda devlet katkisi endeksinde Dunya 1.2i. Basin ozgurlugu endeksinde Dunya 4.su. Insani gelismislik endeksinde Dunya 5.si. Sosyal gelisme endeksinde Dunya 1.si.

Bang & Olufsen, Carlsberg Danimarka markalaridir.

Yillik enflasyon % 0.3

Makin ve tesisat, et ve et urunleri, sut urunleri, deniz urunleri, ecza urunleri, mobilya, ruzgar enerjisi ihrac edip, ham madde, yari mamul urunler, kimyasallar, tahil, gida ve tuketim urunleri ithal eder.

Yenilenebilir enerji uretiminde % 43 ile Dunya 2.si. Global yaraticilik endeksinde Dunya 8.si. Ingilizce yeterlilik endeksinde Dunya 2.si. Nerede dogmali endeksinde Dunya 5.si. Mutluluk endeksinde Dunya 2.si.

Andersen’den Masallar’in Hans Christian Andersen’i, 
Sinema oyunculari Brigitte Nielsen, Viggo Mortensen (Danimarka asilli), Connie Nielsen, Mads Mikkelsen, Scarlett Johansson (Danimarka asilli), 
Futbolcular; PSV Eindhoven'li Dennis Rommedahl, Feyenoord'lu Jon Dahl Tomasson, Udinese'li Martin Jorgensen, Thomas Helveg,  Barcelona'li Michael Laudrup, Anderlecht'li Morten Olsen, Manchester United'li Peter Schmeichel, Kopenhag Boldclub'lu Poul Nielsen, Lokeren'li Preben Elkjaer, Sunderland'li Thomas Sorensen,
Sinema yonetmeni Lars von Trier Danimarka’lidir.

NASIL GIDILIR ?


NEREDE KALINIR ?


NERELERE GIDILIR ?

Kopenhag; baskent

Nyhavn; 17. yuzyil rihtimi. Kanal, eglence bolgesi, barlar ve rengarenk tarihi binalar. Ayni zamanda tur teknelerinin denize acilma noktasi.

                                                    Nyhavn

Danimarka'da dunyadaki en eski monarsi bulunmaktadir ve kraliyet ailesi Amalienborg Sarayinda kentin merkezinde yasamaktadir. Kralice Margrethe'yi sokakta yuruken gormek mumkun, zira asiller esitlik taraftaridir. 
Tivoli Bahceleri; 19. yuzyildan kalma, eglence ve gezinti parki. Gecen yil 5 milyon civarinda ziyaretci gelmis. Kis mevsiminde kapali
Stroget sokagi; Tivoli bahcelerinin yan tarafinda Avrupa'daki en uzun sadece yayalara acik alisveris sokagi. Meydan 1900 yilinda acilmis ve Kopenhag 1996 yilinda Avrupa Kultur Baskenti ilan edildiginde yenilenmistir. Stroget uzerinde yuruyerek 1608 yilinda yapilmis bronz fiskiyenin gorulebildigi Gammel meydanina varilir.
Kucuk deniz kizi heykeli; 1913 yilinda Edward Eriksen tarafindan yapilmis, Kopenhag limaninda 300 yil boyunca oturmaya mahkum edilmis !
Rosenborg kalesi; 17. Yuzyilda yazlik ev olarak insa edilmis, Iskandinav mimarisi, merkeze yakin
Our Saviour kilisesi; 17. yuzyil. Kuleye cikmayi basarabilenler muhtesem manzara oldugunu soyluyor. Barok tarz

                                    Our Saviour kilisesi

Ny Carlsberg Glyptotek; sanat muzesi, cok merkezi, antic Yunan ve Roma heykelleri
Papiroeen; rihtim bolgesi, guzel fakat cok kalabalik ve restoranlar pahali
Milli Muze; ulkenin en buyuk muzesi, sanat tarihine merakli olanlar icin
Christiansborg Sarayi; Parlamento ve Basbakanlik ofisinin bulundugu bina, yaklasik 100 yillik
Rundetaarn; 17. yuzyil kulesi, merkezde. Astronomik gozlem evi olarak insa edilmis


Ana karadan Isvec’e kadar kopru yapilmis. Kopenhag’dan Malmo’ye trenle 1 saatte ulasmak ve gunu birlik Isvec gezisi yapmak mumkun. Tren bileti tek yon Euro 15 – 20 civarinda.

NE ZAMAN GIDILIR ?

Mayis basindan Eylul sonuna kadar ideal.

NE YENIR ?


Danimarka koftesi yaninda tursu, cavdar ekmegi, beyaz kuskonmaz yaninda cilbir, Danimarka kekleri, deniz urunlu sandvic cesitleri, patatesli balik koftesi, karides, ringa baligi, fileto, meyveli pudding, vanilyali pudding, domuz kizartma, sosis, jambon, peynir, maydanoz, cilek, krep, muz likorlu sekerleme, bira

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder