Etiketler

14 Temmuz 2017 Cuma

JAMAIKA















Kuba ve Haiti / Dominikan’dan sonra Antillerin 3.buyuk adasi. Reggae ve rom cenneti…

4 tarafinda Karayip denizi, kuzeyinde Kuba, dogusunda Haiti, guneyinde ama cok uzaginda Kolombiya, batisinda ama cok uzaginda Meksika ve Belize.

Eski zamanlarda Arawak ve Taino’larin yurdu olan Santiago (eski adi) Kristof Kolomb ile birlikte Ispanya egemenligi altina girmis. 17.yuzyilda Ingilizler adayi fethetmis ve Jamaika ismini vermis. Afrika’dan getirilen siyahlar, Jamaika yerlileriyle birlikte seker kamisi plantasyonlarinda calistirilmis. 19.yuzyilda koleligin kalkmasi ile birlikte bu defa Cinliler ve Hintliler sozlesme ile adaya getirilip, calistirilmis. 1962 yilinda bagimsizligini kazanmis. Halen sembolik olarak Birlesik Krallik milletler toplulugu uyesi.

Baskent Kingston (nufus ; 1 milyon), resmi dil Ingilizce ve ulke nufusu 3 milyon civarinda.

Nufusun % 92’si siyah, % 6’si melez, % 1’i Hintli, % 1’i diger kokenler sahip.

Din olarak; % 69’u Hiristiyan, % 23’u dinsiz, % 1’i Rastafaryan ve % 7’si diger dinlerin mensubudur. Rastafarya; Etiyopya kokenli bir din olup, Hiristiyan, Musevi ve Eski Misir dinlerinin karisimi oldugu, unlu reggae sanatcisi Bob Marley’in de bu dine mensup oldugu soyleniyor.

Uniter parlamenter krallik sistemi ile yonetilir. Kisi basina milli geliri US$ 9,000 civarinda olup para birimi Jamaika dolaridir. (1 US$ = 128 J$) Kamu borclarinda Dunya 5.sidir.

Aluminyum, boksit, seker, rom, kahve, icecek, patates, kimyasal, giysi, mineral yakit ihrac edip, gida ve tuketim urunleri, endustriyel urunler, islenmis yakit, makine, otomotiv ve insaat malzemesi ithal eder.

29,000 civarinda HIV/AIDS vakasi gorulmustur.

Ulkede % 14 civarinda issizlik vardir.

Dunya’ca unlu Jamaika’lilar;

Sarkicilar Bob Marley, Grace Jones,
Atletler; Usain Bolt, Merlene Ottey,

Futbolcular;
Tranmere Rovers’li Ian Goodison,
Charleston Battery’li Linval Dixon,
Hull City’li Theodore Whitmore,
Bolton Wanderers’li Ricardo Gardner,
Violet Kickers’li Warren Barrett,
Real Salt Lake’li Andy Williams,
Wadadah’li Durrant Brown,
Bradford City’li Donovan Ricketts,
Karabukspor’lu Luton Shelton.

NASIL GIDILIR ?

THY ve Caribbean Airlines / JetBlue ile New York aktarmali 18.5 saat,
THY ve Caribbean Airlines ile Toronto aktarmali 22 saatte
gidilebilir.
Ayrica Karayiplerde dolasan cruise gemileri Montego Bay ve Ocho Rios’a ugrar.

NEREDE KALINIR ?


NERELERE GIDILIR ?

Ocho Rios; baskent Kingston’in 85 kM kuzeybatisi, cevreyi dolasmak icin araba kiralamak ya da tur almak gerekir. Plaj harika, semsiye yok, hindistan cevizi agaclarinin golgesi ve bembeyaz kum var.

https://www.google.com.tr/maps/place/Turtle+River/@18.4044959,-77.1144199,16z/data=!3m1!4b1!4m5!3m4!1s0x8edafe7bb9f9fa8f:0x419af476711d781f!8m2!3d18.4044858!4d-77.1100425?hl=en


                                                               Plaj

Dunn Selalesi; merkezden 4 kM, yesillikler icinde bir selale. Cok sicak havalarda bile serin. Su, 55 metre yukseklikten kademelerle akiyor. Nehirden tekne ile de ulasilabiliyor.


                                                           Dunn selalesi

Mavi Delik; merkezden 10 kM, bir diger selale bolgesi. Bu defa yuzme imkani var. Nehir boyunca kucuk havuzcluklar olusmus, cok soguk su…


                                                              Mavi Delik

Rainforest Adventures; merkezden 3 kM, yagmur ormanlarinin icinde bir tur roller coaster ile dolasma. Kuyruk bekleniyor.

NE ZAMAN GIDILIR ?

Hava yil boyunca ayni. Herhangi bir zamanda gidilebilir. Kasim basindan Mayis sonuna kadar daha iyi. 

NE YENIR ?

Korili keci eti, Ackee (elma benzeri tropic meyve), tavuklu pilav, Jamaika boregi, Callaloo (yaprakli yesillikli sebze yemegi), morina baligi, siyah kuru fasulye, dana kizartma, Gizzada (bir cesit tart)

            


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder