Etiketler

15 Temmuz 2017 Cumartesi

JAPONYA


























Asya’nin en dogusu. Yukselen Gunes ulkesi…

Kuzeyinde Japon denizi ve Rusya, dogusunda Pasifik okyanusu, guneyinde Filipin denizi, batisinda Japon denizi, Kuzey Kore ve Guney Kore yer alir. Anakaranin disinda 7,000’e yakin ada Japonya’ya aittir.

Tarih oncesi zamanlardan beri insanlarin burada yasadigi biliniyor. 12.yuzyil ile 19.yuzyil arasinda feodal sogunlar tarafindan yonetilmis. Sonrasinda cok savas var. 20.yuzyilin hemen basinda once Cin hanedanina bagli Sino’lar ile, sonra Rusya ile, sonra da 1.Dunya savasi. Bu savasin kazananlar tarafinda oldugu halde onemli bir kazanimi olmamis. 1937 yilinda ikinci Sino’lar savasi baslamis, bu savas 1941 yilinda Japonya’nin Almanlar ve Italyanlar safinda yer almasiyla genislemis, 1945 yilindaki atom bombalari sonucu muttefiklerin isgaline ugramis, 1952 yilindaki San Francisco baris sozlesmesinden sonra bugunku durumunu almis.

Japonya bugun Dunya’nin milli gelir acisindan 3.buyuk ekonomisine sahip olup super guclerden biri olarak kabul edilmektedir. Dunya’da; dis ticaret hacminde 4., askeri butce buyuklugunde 8., ortalama insan omru uzunlugunda 3. (85 yil), en az bebek olumu siralamasinda 2., 66 milyon calisani ile is gucu siralamasinda 9., kamu borclarinda 1., elektrik uretiminde 6., kurulu elektrik gucunde 4., ham petrol ithalinda 4., rafine petrol uretiminde 5., dogal gaz tuketiminde 6., dogal gaz ithalinde 2., sabit telefon hatti adedinde 4., mobil telefon adedinde 8., internet kullanicisi adedinde 5., karayollari uzunlugunda 6. siradadir.

Bridgestone, Canon, Casio, Citizen, Daihatsu, Daikin, Fujitsu, Datsun, Hitachi, Kawasaki, Kenwood, Komatsu, Konica, Mazda, Mitsubishi, Olympus, Nissan, Nippon, Nikon, Nintendo, Orient, Panasonic, Pentax, Pioneer, Play Station, Pokemon, Ricoh, Sanyo, Seiko, Sharp, Sompo, Sony, Suzuki, Toyota, Toshiba, Tokai, TDK, Yamaha, Yashica Japon markalaridir.

Baskent Tokyo (nufus; 9 milyon), resmi dil Japonca ve toplam ulke nufusu 127 milyondur. Nufusu azalan ulkelerden biridir.

Nufusun % 99’u Japon ve % 1’i Korelidir. 650 civarinda haymatlos (vatansiz) yasamaktadir.

Din olarak; % 56’si Sinto, % 35’i Budist, % 7’si dinsiz ve % 2’si Hiristiyandir.

Uniter parlamenter krallik sistemi ile yonetilir. Imparatorluk aileden gelir ve semboliktir. Kisi basina milli geliri US$ 39,000 olup para birimi Yen’dir. (1 US$ = 112 JY)

Otomotiv, demir ve celik, yari iletkenler, otomotiv yedek parcasi, enerji uretim makineleri, plastic ihrac edip, petrol, dogal gaz, giysi, komur, ses ve goruntu cihazlari ithal eder.

Judo (121 altin), karate (10 altin), klasik beyzbol (2 altin), kadinlar beyzbol (4 altin) branslarinda Dunya'nin en basarili ulkesidir.
Uzun omur (85 yil) konusunda Dunya 1.sidir.

Japonlar, tokalasma dahil her turlu dokunmayi ve goz ile temas etmeyi sevmezler. Para ustunu bile bir tabak icinde iade ederler.

En yuksek rakim 3,800 metre ile Fuji dagidir.

Dunya’ca unlu Japonlar;

Sinema yonetmenleri; Harako Miyazaki, Akira Kurosawa,
Sinema oyunculari; Yoko Ono, Ken Watanabe, Toshiro Mifune, Olivia de Havilland (Amerikan asilli), Joan Fontaine (Amerikan asilli), Victoria Principal(Amerikan asilli), Liv Ullmann (Norvec asilli),
Muzisyen; Kitaro,
Modaci; Issey Miyake,
Filozof; D.T. Suzuki,
Otomotiv markalari; Acura, Daihatsu, Honda, Infiniti, Isuzu, Lexus, Mazda, Mitsubishi, Nissan, Subaru, Suzuki, Toyota,
Dunya’nin 8. buyuk sirketi; Toyota Motor,

Futbolcular;

Cerezo Osaka’li Shinji Kagawa,
CSKA Moskova’li Keisuke Honda,
Shimizu S-Pulse’li Shinji Okazaki,
Urawa Red Diamonds’li Makoto Hasebe,
Gamba Osaka’li Yasuhito Endo,
Yokohama F. Marinos’lu Masami Ihara, Yuji Nakazawa, Kazuyoshi Miura, Kazushi Kimura, Shunsuke Nakamura,
Jubilo Iwata’li Yoshikatsu Kawaguchi, Masashi Nakayama, Naohiro Takahara,
Yanmar Diesel’li Kunishige Kamamoto,
Kawasaki Frontale’li Eiji Kawashima,
Mitsubishi’li Hiromi Hara,
Tokyo’lu Yasuyuki Konno.

NASIL GIDILIR ?

Havalimanindan Tokyo merkeze tren ve otobus var.

NEREDE KALINIR ?


NERELERE GIDILIR ?

Tokyo; baskent, cok kalabalik…Kentin her yerine metro ulasimi var, system kolay. Her daim yagmur yagiyor, semsiye ve su gecirmeyen ayakkabi sart. Dunyanin en buyuk metropol alani.


Senso-ji tapinagi; Ginza’dan 6 kM, 7. yuzyil budist tapinagi. Kentin en eski ve en gorkemli tapinagi. Herseyin satildigi koridor seklindeki bir acik pazarin (Nakamise-dori) ucunda. Pazar da gezilmeli. Tarihi eserlerin cogu Asakusa adi verilen bu bolgede.

                                             Senso-ji tapinagi

                                           Nakamise-dori

Meiji Jingu mabedi; Ginza’dan 7 kM, 1912 yilinda olen Imparator Meiji ve karisinin anisina 1920 yilinda acilmis. Bir ormanin icinde uzunca bir yuruyusten sonra ulasiliyor. Yolda sake varillerinden duvar orulmus.

                                              Sake varilleri

                                               Meiji Jingu mabedi

Shinjuku Gyoen Milli Parki; Ginza’dan 6 kM, Tokyo merkezinde. Cok buyuk bir park, agac ve cicek cesitliligi.
Tokyo Metropoliten Yonetim Binasi; Ginza’dan 8 kM, Tokyo merkezinde. 1990 yilinda yapilmis 48 katli celik konstruksiyon yapi. 45.katta gozlem yeri ve ucretsiz durbunler var. Kentin en yuksek 3.binasi.
Edo-Tokyo muzesi; Ginza’dan 4 kM, 1993 yilinda acilmis, modern mimari. Kentin 17. ve 19.yuzyillar arasi tarihi.
Ueno Park; Ginza’dan 5 kM, 19.yuzyilda acilmis tarihi park. Icinde bir kac tane muze var.

                                                    Ueno Park

Samuray muzesi; Ginza’dan 8 kM. Samuraylarin kiyafetleri, ozel esyalari, silahlari sergileniyor.
Chidorigafuchi; Ginza’dan 3 kM, cok buyuk bir park daha ve icinde nehir,uzerinde sandallar. Parkin ortasinda Imparatorluk sarayi.

                                                 Chidorigafuchi

                                               Imparatorluk Sarayi

Ryogoku Kokugikan; Ginza’dan 4 kM, 1985 yilinda acilmis, Sumo gureslerinin yapildigi spor salonu. Seyirci kapasitesi 11,000

                                              Shibuya yaya gecidi

Odaiba; Ginza’dan 7 kM, yapay bir ada. Koprulerle karaya baglanmis. Amac nufusun cok yogun oldugu merkezin alanine genisletmek. Zamanla gokdelenler yerlerini almis.
Ginza; Tokyo’daki Nisantasi. Ozellikle Chuo Dori caddesi. Moda magazalari, cafeler. Gunun belli saatlerinde arac trafigine kapali.

                                             Chuo Dori

Milli muze; Ginza’dan 6 kM, 19.yuzyil sanat muzesi. Japonya, Cin, Kore, Hindistan ve Misir sanat tarihi.
Yoyogi parki; Ginza’dan 8 kM, Tokyo merkezinde 1967 yilinda acilmis cok buyuk olmayan bir park. Havuz, fiskiyeler, cafeler.
Hama Rikyu bahceleri; Ginza’dan 2 kM, Odaiba’nin karsisinda nehir kenarinda kucuk bir park.
Bilim ve Doga muzesi; Ginza’dan 5 kM, Ueno parkin icinde pek turistik olmayan muze. En gorulesi sey muzenin onundeki buharli lokomotif.
Ulusal Sanat Merkezi; Ginza’dan 7 kM, modern mimari. Ziyaret edilecek tarihte sergi olup olmadigi onceden ogrenilmeli.
Asakusa mabedi; Ginza’dan 6 kM, 17. yuzyil. Sinto tapinagi.
Rikugien bahcesi; Ginza’dan 9 kM, 1939 yilinda acilmis gorece kucuk bir park. Kucuk goller var. Geleneksel Japon bahcesi
Kabuki tiyatrosu; Ginza’da. 17.yuzyil eseri. Japon muzikalleri, danslari. Kapida ucuz gunluk bilet satiliyor. Ucuz bilet ayakta durmak icin, performanlar Japonca.

                                                 Kabuki tiyatrosu

Mori Sanat muzesi; Ginza’dan 7 kM, cagdas sanatlar muzesi. Asya’li sanatcilarin eserleri. 54.kattan Tokyo manzarasi
Isetan Alisveris Merkezi; Ginza’dan 8 kM, Japonya’daki Harrods, luks ve cok pahali
Hachiko; Ginza’dan 7 kM, sahibini her sabah Shibuya istasyonundan trene binerken ugurlayan ve aksam donusunde ayni istasyonda karsilayan, sahibi olduktan sonra da yasadigi 9 yil boyunca sabah ve aksam istasyona gidip bekleyen kopegin adi Hachiko. Istasyonun cikis kapisinda Shibuya Yaya Gecidine bakan tarafinda duvar uzerine Hachiko aniti yapilmis. 2009 Amerikan yapimi “A Dog’s Tale” isimli Richard Gere’in basrol oynadigi filmde Hachiko’nun hikayesi anlatiliyor.

                                                     Hachiko


NE ZAMAN GIDILIR ?

Mayis – Haziran – Temmuz – Eylul (Temmuz’da yagmur daha az)

NE YENIR ?

Tempura (ekmek kirintilarina batirilmis deniz mahsulleri), cig balik, Miso (hamur ve pirincli corba), uskumru, izgaralar, soya sosu, sebze salatasi, tavuk sis, soya fasulyesi, Donburi (pilav uzeri balik, et ya da sebze), noodle, esmer noodle, yengec, Okonomiyaki (Japon krepi), domuz pirzolasi, eriste corbasi, Makizushi (yengec, salatalik, avocado), teriyaki sosu, somon baligi, balina, sake




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder