Etiketler

20 Eylül 2017 Çarşamba

LUKSEMBURG



Avrupa’nin kucuk ulkelerinden biri. Zenginligin baskenti. BeNeLux’un Lux’u…
Kuzeyinde Belcika, dogusunda Almanya, guneyinde Fransa, batisinda yine Belcika yer alir. Denize sahili yoktur.

Baskenti Luksemburg; Bruksel ve Strazburg ile birlikte Avrupa Birligi’nin 3 baskentinden biridir. Fransiz ve Alman kulturlerinin karisimina sahiptir.

10. yuzyilda Lutteburg kalesi ile tarihi baslar. 14. Yuzyilda dukaliga donusmus, 15. Yuzyilda Habsburglarin eline gecmis, 17. Yuzyilda Fransiz isgaline ugramus, 19. Yuzyilda Belcika topraklarina katilmis, 1890 yilinda bagimsizligina kavusmus. 1918 yilinda birkac saat suren bir komunist devrim yasanmistir. 

Baskenti Luksemburg (nufus 110,000), resmi dili Luksemburgca, Fransizca ve Almanca, nufusun % 53’u Luksemburglu, % 16’si Portekiz’li, % 7’si Fransiz, % 4’u Italyan, % 3’u Belcikali, % 2’si Alman, % 1’i Ingiliz ve % 14’u de diger kokenlere sahiptir. 83 adet haymatlos (vatansiz) yasar.

Ulke nufusu 600,000 yuzolcumu 2,600 kM2 civarindadir. Din olarak nufusun % 87’si Hiristiyan, % 13’u diger dinlerin mensubudur. Ortalama insan omru 82 yildir.  

Kisi basina en fazla sarap tuketilen ulkedir. 8 lt / yil

Uniter parlamenter monarsi ile yonetilir. Sembolik bir Luksemburg Duku vardir. Makine, ekipman, Celik urunleri, kimyasal, plastic urunleri ve cam ihrac edip, ucak, mineraller, gida ve luks tuketim urunleri ithal eder. Kisi basina milli gelir siralamasinda US$ 104,000 ile Dunya 4.sudur. Para birimi Euro’dur.

NASIL GIDILIR ?

NEREDE KALINIR ?

NERELERE GIDILIR ?

Luksemburg; baskent. Yuksek kayaliklarin ve iki nehirin dik yamaclarinin uzerinde kurulmustur. Bu nedenle cok sayida kopru ve viyaduk vardir. Aksam saat 6 dan sonra sokakta cok az insan gorulur. 

Kent oldukca kucuk. Yuruyerek merkezin tamami kesfedilebilir. Magazalar luks ve pahali.






NE ZAMAN GIDILIR ?

Temmuz ve Agustos. Diger aylarda ozellikle geceleri soguk.

NE YENIR ?

Kizarmis domuz boynu, bakla, bira, meyveli tart, sarap. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder