Etiketler

21 Eylül 2017 Perşembe

MAKEDONYA



Eski Yugoslavya’nin bolumlerinden biri. Yunanistan’in da ayni isimde bir bolgesi olmasi nedeniyle isim konusunda ortaya cikan anlasmazliga cozum olarak pek cok yerde FYR Macedonia (Former Yugoslav Republic) ismi kullanilmaktadir.

Kuzeyinde Kosova ve Sirbistan, dogusunda Bulgaristan, guneyinde Yunanistan ve batisinda Arnavutluk yer alir. Ohri Golu Makedonya ile Arnavutluk, Prespa Golu Makedonya, Arnavutluk ve Yunanistan topraklari icinde kalir. Denize kiyisi yoktur.

M.O. 6.yuzyilda Perslere ait olan ulke, M.O. 4.yuzyilda Makedonya topraklarina katilmis. M.O. 2.yuzyilda Roma Imparatorlugu, M.S. 2.yuzyilda Bizans, 14.yuzyilda Sirp Imparatorlugu ayni yuzyil icinde Osmanli egemenligi altinda kalan ulke 20.yuzyilda Yugoslavya’ya katilmis. 1991 yilinda bagimsizligini ilan etmis.

Baskenti Uskup (nufus : 500,000), resmi dili Makedonca. Ancak; Arnavutca, Turkce, Sirpca ve Romence de yaygin olarak konusuluyor. 

Nufusun;
% 64’u Makedonyali
% 25’i Arnavut
% 4’u Turk
% 3’u Romen
% 2’si Sirp
% 2’si diger kokenlere sahiptir.

Parlamenter demokrasi ile yonetilir. Nufusu yaklasik 2,100,000 dur. Para birimi Dinar olup 1 $ = 52 MD civarindadir. Kisi basina milli gelir US$ 14,600 civarindadir. Issizlik orani % 23’e ulasmistir. Buna karsilik negative enflasyona sahiptir. Ulke nufusundan daha fazla kayitli mobil telefon kullanilmaktadir. 600 civarinda haymatlos (vatansiz) ve 500,000 e yakin multeci yasamaktadir.

Yiyecek, icecek, tutun, tekstil, demir, celik ve otomotiv parcalari ihrac edip, makine, ekipman, otomotiv, kimyasal, petrol ithal eder.  

Din olarak nufusun;
% 65’i Hiristiyan,
% 33’u Musluman,
% 2’si dinsizdir.

Rahibe Teresa, basketbolcular; Pero Antic, Cedi Osman, futbolcular; Lazio’lu Goran Pandev, Dinamo Zagreb’li Goce Sedloski, Trabzonspor kalecisi Petar Milosevski, Malatyaspor’lu Artim Sakiri, Bursaspor’lu Velice Sumulikoski Makedonya’lidir.

NASIL GIDILIR ?


NEREDE KALINIR ?


NERELERE GIDILIR ?

Uskup; baskent. Vardar nehri kenti ortadan ikiye ayirmis, bir tarafi Turk mahallesi.


                                              Uskup

Matka Golu; merkezden 20 kM guneybatida. Gunluk turlar var, arac kiralayarak da gidilebilir. Muthis bir kanyonun arasinda nehir benzeri bir gol. Aslinda baraj golu. Kaya tirmaniscilari, yuruyusculer, kanocular, balikcilar ve avcilar icin ideal. Yuzme imkani da var.


                                      Matka Golu

Ohri; Baskentin 170 kM guneybatisinda gol kenarinda cok guzel bir kent. Kentin tamami UNESCO Dunya Kultur Mirasi alanidir.


                                        Ohri

Ohri Golu; merkezde. Golun bir bolumu Arnavutluk topraklarinda. UNESCO tarafindan Dunya Miras listesine alinmis, koruma altinda. Gol kenarinda guzel oteller ve plajlar var, yazin yuzmek mumkun. Tekne turlari mevcut.


                                   Ohri Golu

Saint Naum manastiri; merkezin 30 kM guneyinde, tam Arnavutluk sinirinda, yine gol kiyisinda. 10.yuzyil Ortodoks kilisesi. Cok ilginc degil ama Ohri merkezden tekne turu ile gol seyahati keyifli. (1 kisi yaklasik 10 Euro)

Manastir; baskentin 175 kM guneyinde

Manastir Askeri Idadisi; 1847 yilinda Osmanli tarafindan insa edilmis, Mustafa Kemal Ataturk, Fethi Okyar, Salih Bozok ve Husrev Gerede’nin okudugu askeri okul. Muze olarak kullaniliyor. Buyuk bir bolumu Ataturk’e ayrilmis.


                            Manastir Askeri Idadisi


NE ZAMAN GIDILIR ?

Mayis -Haziran – Eylul

NE YENIR ?


Fasulye, mastika, turlu, makalo salatasi, tulumba tatlisi, kahve, bira, borek, musakka, pastirma, kaskaval peyniri, yaprak sarma, isirganotu corbasi, kumpir, kacamak helva, tarator, kadayif, krep, lokum, baklava, sarap, raki, boza, salep, yogurt, maden suyu

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder