Etiketler

23 Ekim 2017 Pazartesi

FAS


























Magrib, yani Bati. Kuzey Afrika’nin en batisi.

Kuzeyinde Akdeniz, Cebelitarik bogazi ve Atlantik Okyanusu, dogusunda Cezayir, guneyinde Cezayir ve Moritanya, batisinda Atlantik Okyanusu yer alir.

En yuksek rakim 4,165 metre ile Jebel Toubkal. Topraklarinin % 78’i coldur. Dunya’da en fazla esrar uretilen ulkedir.

Tarihi M.O. 8000 yilina kadar uzaniyor. Capsianlar, Amazighler, Romalilar, Vandallar, Vizigotlar, Bizans, Emeviler ve Idrisilere ev sahipligi yapmis topraklar daha sonra Fransiz egemenligine katilmis, 1956 yilinda bagimsizligini kazanmis. Osmanlilar, Cezayir’e kadar ilerledikleri halde Fas uzerinde egemenlik kuramamis.
Fas’in yerli halki Berberiler ile Ispanya arasinda 7.yuzyilda surmekte olan savas sirasinda Islam akinlari Cezayir’e kadar ulasmis, guclu Islam ordusunun savasta Fas’a yardim etmesi sarti ile Islam dini kabul edilmis.




Baskenti Rabat (nufus 2,000,000), resmi dili Arapca ve Berberice ancak Fransizca da yaygin olarak konusuluyor. Ulke nufusu 33.9 milyon.

Nufusun % 99’u Araplar ve Berberiler % 1’i diger kokenlere sahip. Cok sayida emekli Fransiz yasiyor.




Resmi din Islam, uniter parlamenter krallik sistemiyle yonetiliyor. Kisi basina milli gelir US$ 8,300 civarinda. Para birimi Dirhem (1 US$ = 9.5 FD)

22,000 civarinda HIV / AIDS vakasi gorulmus, bu sebeple 1,000 civarinda insan olmus.

Tekstil, otomotiv, elektrik komponentleri, inorganic kimyasallar, ham mineraller, gubre, petrol urunleri, metve, sebze, balik ihrac edip, ham petrol, telekomunikasyon ekipmani, bugday, gaz, elektrik, plastic maddeler ithal eder.

Sinema oyunculari; Nathalie Delon (Fransiz asilli), Jean Reno (Fransiz asilli), futbolcular; Bordeaux'lu Marouane Chamakh, Reims’li Jean Fontaine (Fransiz asilli), Sivasspor’lu Aatif Chahechouhe, Nancy’li Yusuf Haci (bir donem Elazigspor’da da oynadi), Genclerbirligi’li Mustafa El Kebir (bir donem Antalyaspor’da da oynadi), Gazelec Ajaccio’lu Khalid Boutaib (bir donem Malatyaspor’da da oynadi), Deportivo La Coruna’li Noureddine Naybet Fas’lidir.

NASIL GIDILIR ?

Havalimanindan kent merkezine duzenli tren seferleri var.

NEREDE KALINIR ?

4-5 yildizli oteller bile temiz olmayabilir.

NERELERE GIDILIR ?

Kazablanka; baskent Rabat’in 85 kM guneybatisinda

Hasan 2 cami; merkezde, kornisin bittigi kosede. 1993 yilinda insa edilmis. Dunya’daki en yuksek minareye sahip; 210 metre. 25,000 kisi iceride, 80,000 kisi disarida olmak uzere ayni anda 105,000 kisilik ibadet kapasitesi var.


                                                Hasan 2 Cami

Kornis; merkezde. Kornis aslinda Kordon anlaminda, bizim Izmir kordonu gibi. Okyanus kenarinda kilometrelerce yuruyus imkani, restoranlar, kafeler. Fas’ta icki yasak degil, ancak sadece kapali mekanlarda icilebiliyor. Kornis’teki kafelerde bitki caylari ve mesrubat…


                                                       Kornis


Marakes; Kazablanka’nin 250 kM guneyinde, cole yakin. 11.yuzyil kenti.

Majorelle bahcesi; merkeze yakin. 1917 yilinda Fransizlar tarafindan yapilmis botanik bahcesi. Bir donem buranin sahibi olan Yves Saint-Laurent’in kulleri bu bahceye sacilmis. Icinde Islam Sanatlari Muzesi ve Berberi Muzesi var.
Ben Youssef medresesi; merkezde. 14.yuzyil. Arabesk mimari. Islami kaligrafi, artistic el yazmalari, duvar susleri


                                             Ben Youssef medresesi

Cami El -Fena; merkezde. Kentin tarihi bolgesindeki turistik meydan. Etrafi “suk” denilen carsi ile cevrili. Bir kosede asortik Café de Paris. Bu kafenin en ust katindan cekilen fotograftaki goruntu – park edilmis bir kac arac ve elektrik direkleri olmasi – sanki 14-15.yuzyillara ait gibi.


                                                 Cami El-Fena meydani


                                                  Cami El-Fena meydani

Suk; Cami El-Fena’nin hemen arkasinda carsi. Yeme-icme, giyim-kusam, 2000 den fazla Mahmutpasa tarzi dukkan ve tezgah. Sokaklar oldukca pis ve fiyatlar anormal degisken. Pazarlikla 10 dolarlik bir mali 2-3 dolara almak mumkun.


                                                          Suk


                                                            Suk


NE ZAMAN GIDILIR ?

Ekim

NE YENIR ?

Arap, Endulus, Berberi ve Akdeniz mutfagi hakim.

Her cesit baharat, kuskus, Beni Mellal salatasi (patlican, domates, yesil biber, sarmisak ve baharatlar), deniz urunleri, bitki caylari, mint cayi, patlican, mercimek, limon, kuzu eti

                                                                         Baharatci




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder