Etiketler

28 Ekim 2017 Cumartesi

NORVEC












































Fiyordlar ulkesi. Iskandinavya’nin batisi. Vikingler...

Kuzeyinde ve batisinda Norvec denizi, dogusunda Isvec, Finlandiya ve Rusya, guneyinde Kuzey denizi yer alir. Sahil seridinde binlerce fiyord bulunur. Kuzeydeki Jan Mayen adasi ile Svalbard takim adalari da Norvec topragidir. Norvec ayrica, Antarktika’nin bir bolumunun de kendisine ait oldugunu iddia etmektedir. 1814 yilina kadar Faroe Adalari, Gronland ve Izlanda’da Norvec’e aitmis.



11.yuzyila kadar Vikingler’in ulkesi olan topraklar 1030 yilinda Danimarka tarafindan ele gecirilmis. 14.yuzyilin sonunda Norvec, Danimarka ve Isvec birleserek Kalmar Birligi’ni olusturmus. 1814 yilinda imzalanan Kiel Antlasmasi ile ulkenin yeni hakimi Isvec olmus. 1905 yilinda bagimsizligini kazanmis.

Norvec, 1.Dunya savasina katilmamis. 2.Dunya savasi suresince Naziler tarafindan isgal edilmis, 1945 yilinda yeniden ozgurlugune kavusmus.

Baskenti Oslo (nufus 1,000,000), resmi dili Norvecce, ulke nufusu 5,300,000.
Nufusun % 94’u Norvecli, % 4’u Avrupali ve % 2’si diger kokenlere sahiptir. Ayrica gocmen olarak 15,000 Eritreli, 12,000 Suriyeli, 8,400 Somalili, 6,600 Afgan bulunmaktadir. 3,300 civarinda da haymatlos (vatansiz) barindirir.  

Din olarak; % 88’i Hiristiyan, % 2’si Musluman, % 8’i dinsiz ve % 2’si diger dinlerin mensubudur.

Uniter parlamenter krallik sistemi ile yonetilir. Kisi basina milli gelir US$ 69,200 olup para birimi Kron’dur. (1 US$ = 8.14 NK) Avrupa kitasinin en pahali ulkesidir.

Joker Norvec markasidir.

                                                     Parlamento binasi

Petrol ve petrol urunleri, makine, ekipman, metal endustrisi, kimyasallar, gemi ve balik ihrac edip, gida ithal eder. Dogal gaz uretiminde Dunya 8.si, dogal gaz ihracatinda Dunya 3.sudur.

Gelir Esitligi endeksinde Dunya 8.si, Egitim endeksinde Dunya 3.su, Ingilizce Yeterlilik endeksinde Dunya 4.su, Kadinlarin Egitimi endeksinde Dunya 2.si, Kansere Yakalanma endeksinde Dunya 5.si, Basin Ozgurlugu endeksinde Dunya 1.si. Adalet endeksinde Dunya 2.si, Insani Gelisim endeksinde Dunya 1.si, Sosyal Gelisim endeksinde Dunya 4.su, Mutluluk endeksinde Dunya 1.si, Elektronik Gelisim endeksinde Dunya 6.si, Internet Erisim Hizi endeksinde Dunya 3.su, Web endeksinde Dunya 3.sudur.

Dunya'nin en uzun karayolu tuneli (Laerdal, 24.5 kM) bu ulkededir.

Avrupa Birligi uyesi olmadigi halde Schengen ulkelerinden biridir. Avrupa Birligi’ne katilim icin 2 kez referandum yapilmis ve ikisinde de ulke halki katilimi reddetmistir.

Dunya’ca unlu Norvecliler;

Sosyete ikonu; Paris Hilton (Norvec asilli),
Sinema oyuncusu; Renee Zellweger (Norvec asilli), Liv Ullmann,
Yazarlar; Henrik Ibsen, Knut Hamsun,
Kasif; Roald Amundsen,
Muzisyenler; Jan Garbarek, Mari Boine,
Futbolcular; Manchester United’li Ole Gunnar Solskjaer, Ronny Johnsen (bir donem Besiktas’ta da oynadi), Liverpool’lu John Arne Riise, Aston Villa’li John Carew (bir donem Besiktas’ta da oynadi), Blackburn Rovers’li Morten Gamst Pedersen (bir donem Karabukspor’dada oynadi), Henning Berg, Chelsea’li Tore Andre Flo, Tottenham’li Steffen Iversen, Sandefjord’lu Thorbjorn Svenssen, Club Brugge’lu Rune Lange (bir donem Trabzonspor’da da oynadi), Viking’li Thomas Myhre (bir donem Besiktas’ta da oynadi).

NASIL GIDILIR ?


Oslo havalimanindan kent merkezine tren ile ulasim mumkun. Ekspres trenler hizli ve pahali. NSB adi verilen trenler daha ucuz ve daha yavas.

NEREDE KALINIR ?


NERELERE GIDILIR ?

Oslo; baskent

Oslofjord'un basinda yer alir ve iki yanindan U sekli olusturarak asagiya dogru uzanir. Iskandinav alevi (17. yuzyil Oslo yangini) kenti harap etmis ve sonrasinda Akershus Kalesi etrafinda kent yeniden kurulmus. Avrupa'da nufusa oranla en fazla restoran, bar ve cafe bulanan kenttir. Buyuleyici ahsap evler; Kampen, Rodelokka ve Valerenga bolgelerindedir.
Oslo il sinirlari icinde 40 ada ve 343 gol bulunmaktadir.
Bygdoy yarimadasi; gercek Viking gemilerinin sergilendigi muhtesem denizcilik muzesi.
Ulusal Opera ve Bale binasi; merkezde, farki bir mimari. Ici gezilebiliyor. Performansa katilanlar, akustigin cok basarili oldugunu soyluyor.
Frogner parki; merkezden 3 kM kuzeybatida. 1750 yilinda bir malikanenin bahcesi olarak tasarlanmis, 20.yuzyilda kamuya acik bir park haline getirilmis.

                                            Frogner parki

Ice Bar; merkezde, her sey buzdan yapilmis. Masalar, sandalyeler, bar, dekorlar, bardaklar, heykeller, vb. Ickinizi icerken donmamaniz icin ozel kiyafetler veriyorlar.

                                                  Ice Bar

                                                 Ice Bar

She Lies; merkezde; deniz uzerinde celik ve cam panellerden yapilmis heykel, beton bir platform uzerinde.

                                           She Lies

Tjuvholmen Heykel Parki; merkezden 2 kM guneybatida. Icinde (yetiskinler icin !) bronz heykeller, havuzlar, yuruyus yollari gormeye deger.

                                              Tjuvholmen


                                            City Hall

                                  Oslo fiyordlarinda yazlik evler

Bergen; Oslo’nun 480 kM batisinda.

            Ulkenin guneybati sahilinde De Syv Fjell (yedi dag) ile cevrili Vagen korfezinin             etrafinda kurulmustir. Kurutulmus morina baligi dunyaca unludur. UNESCO                    Dunya Kultur mirasi kabul edilen renkli evler 1700'lerden kalmadir.
            Buyuk bir acik balik pazari limanda kurulur ve burada ayakta servis yapilir.

                                                                Bergen


                              Floyen dagindan Bergen




Bryggen Rihtimi; merkezde, 14.yuzyildan kalma rihtim binalari. UNESCO koruma altina almis.

                                             Bryggen rihtimi

Flam; merkezden 170 kM kuzeydoguda. Fiyord turlarinin baslangic noktalarindan biri.
7-10 gun suren Fiyord turlari disinda, fazla zamani olmayanlar icin gunubirlik turlar var. Bunlar Bergen-Flam-Bergen ya da Oslo-Flam-Oslo seklinde yapilabiliyor. Seyahat programinda hem Oslo hem de Bergen olanlar icin bir ihtimal daha var. Tura Bergen’den katilip, Flam’dan sonra Oslo yonune giden tur ile devam etmek. Ya da tam tersi. Boylece; Bergen-Oslo ya da Oslo-Bergen tek yon ucretinden ve zamandan tasarruf edilmis oluyor.

https://www.google.com.tr/maps/dir/Bergen,+Norway/Fl%C3%A5m,+Norway/@60.638719,5.6621286,9z/data=!3m1!4b1!4m14!4m13!1m5!1m1!1s0x46390d4966767d77:0x9e42a03eb4de0a08!2m2!1d5.3220544!2d60.3912628!1m5!1m1!1s0x463e13cfcfc357c3:0x33286ff6aad510c5!2m2!1d7.1117849!2d60.8607716!3e3?hl=en





                                                                     Fiyordlar

                                               Kjosfossen selalesi (Flam - Oslo arasinda)

NE ZAMAN GIDILIR ?

Mayis basindan Eylul sonuna kadar. Diger aylar cok soguk.

NE YENIR ?


Etli sandvic, yahni, kuzu eti, ren geyigi, kurutulmus balik, kremali yuvarlak kek, peynir cesitleri


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder