Etiketler

26 Ekim 2017 Perşembe

ST. MAARTEN


























Karayiplerde enteresan bir ada. Kuzeyi (% 60’i) Fransa'ya, guneyi (% 40’i) Hollanda'ya ait. 2 farkli ulkeye ait Dunya’nin en kucuk adasi. Fransizlar Saint Martin, Hollandalilar Sint Maarten diyorlar.

Atlantik Okyanusunun kuzey yarim kurede kalan bolumunde yer alir. En yakininda Anguilla adasi bulunur ve bu 2 ada arasinda deniz ulasimi mevcuttur.

1493 yilinda Kristof Kolomb, Ispanya kralligi adina adaya cikmis. 1633 yilinda Hollandalilar adayi Ispanya’dan almis, ayni yuzyil icinde Hollandalilardan sonra Fransizlar, Danimarkalilar, Ingilizler de adaya gelmis, 1648 yilinda adanin paylasimi konusunda Hollanda ile Fransa anlasmislar. Bugune kadar da bu durum devam etmis.

Hollanda tarafindan taksiye binip Fransa tarafina gecerken, yolun bir yerinde surucu araci durduruyor ve emniyet kemerini bagliyor. Fransa tarafinda kemer zorunlulugu varmis.

Fransa tarafinin baskenti Marigot (nufus 5,700), dili Fransizca, nufusu 36,900, Hollanda tarafinin baskenti Phillipsburg (nufus 1,400), dili Flamanca, nufusu 41,000. Her iki tarafta da Ingilizce konusunda sikinti yasanmiyor.


                                                            Phillipsburg

Başlıca üretimi şeker kamışı. Hollanda tarafında vergi olmadığı için; likör, tekstil ürünleri, parfüm ve çikolata ABD fiyatlarına gore % 50 daha ucuz. Bu da “cruise” gemileri için burayı cazip kılıyor ve adanın turizm gelirleri her yıl katlanarak artıyor. Para birimi Fransa tarafinda Euro, Hollanda tarafinda ise Hollanda Antilleri Guldeni (1 US$ = 1.79 HAG).

Fransiz tarafinda kisi basina milli gelir US$ 19,300. Ihracati yok, ham petrol, gida ve tuketim urunleri ithal ediyorlar.

Hollanda tarafinda kisi basina milli gelir US$ 66,800. Seker ihrac ediyor. Ithalati yok. Ihtiyaclarin Hollanda tarafindan karsilandigi anlasiliyor.

Her iki tarafta da agirlikli din Hiristiyanlik. Az miktarda Hindu da var.

2017 Eylul ayindaki Irma kasirgasi ile adadaki binalarin % 90’inin hasar gordugu duyuruldu.

NASIL GIDILIR ?

Ayrica Karayiplerde dolasan cruise gemilerinin bazilari da adaya ugrar.

NEREDE KALINIR ?


NERELERE GIDILIR ?

Phillipsburg;

  Fort Amsterdam yakininda Little Bay plaji
            Dalis turlari

                                                         Phillipsburg (fotograf alintidir)

Marigot;

Marigot Bay plaji; tamamen ciplak denize giren ve guneslenenler cogunlukta
Dalis turlari

NE ZAMAN GIDILIR ?

12 ay boyunca hava ayni. Her zaman gidilebilir.

NE YENIR ?


Meyve puresi, dana rosto, her cesit deniz urunu, tropik meyveler


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder