Etiketler

22 Ekim 2017 Pazar

MONAKO


























Resmi adi Monako Prensligi. Bagimsiz sehir devlet. Avrupa’nin en kucuk ulkelerinden biri. Monte Carlo bolgesi kumarhaneleri ile Dunya’ca unludur.

Kuzeyinde, batisinda ve dogusunda Fransa, guneyinde Akdeniz yer alir.

13.yuzyilda Ceneviz somurgesi olarak kurulmus. Ayni yuzyil icinde Ceneviz aristokratlarindan Grimaldi ailesi hakimiyetini ilan etmis ve halen ayni aile tarafindan yonetilmektedir. 18.yuzyilda kisa bir sure Fransa egemenligi altina girmis, ancak 1861 yilinda bagimsiz bir prenslik halini almis. 2.Dunya savasi sirasinda once Italyanlar, sonra da Almanlar tarafindan isgal edilmis.

Resmi olarak Avrupa Birligi uyesi degildir, ama ozellikle gumruk, sinir, vb. konularda birligin prensiplerini takip eder. Ornegin; Schengen uyesi degildir ama Fransa’dan girislerde pasaport bile sorulmaz.

Baskenti Monako(nufus 1,000), resmi dili Fransizca, ulke nufusu 30,700’dur. Ingilizce, Italyanca ve Monkaoca da yaygin olarak konusulur. Yuzolcumu itibari ile Vatikan’dan sonra Dunya’nin en kucuk 2.ulkesidir. Dunya’nin en dusuk dogum oranina ve en dusuk bebek olum oranina sahip ulkesidir. Ortalama omur 90 yil olup, bu konuda Dunya 1.sidir. En kisa karayolu siralamsinda Dunya 6.sidir.

Dunyaca unlu kumarhane Monte Carlo bolgesindedir. Burada turistler icin ayri bir bolum bulunmakta, uyeler turistlerin giremedigi salonlara alinmaktadir. Monako vatandaslarinin kumarhaneye girmeleri yasaktir. James Bond filmlerinden Never Say Never Again, Golden Eye ve Casino Royal’in bazi bolumleri burada cekilmistir.
Ulkenin tek futbol kulubu olan Monako, ulkede baska takim olmadigi icin Fransa liginde yer almaktadir.

1929 yilindan bu yana Formula 1 yarislarinin yapildigi merkezlerden biridir. 

Nufusun;
% 47’si Fransiz
% 16’si Monakolu
% 16’si Italyan ve
% 21’i diger kokenlere sahiptir.

Uniter parlamenter prenslikle yonetilir. Kisi basina milli gelir US$ 116,000 olup bu konuda Lihtenstayn ve Katar’dan sonra Dunya 3.sudur. Para birimi Euro’dur.

Din olarak; % 90’i Hiristiyan, % 10’u dinsizdir.

Ortalama insan omru 90 yil olup, bu konuda Dunya 1.sidir.

Sarkici ve model Prenses Stephanie Monakoludur.

NASIL GIDILIR ?


NEREDE KALINIR ?

NERELERE GIDILIR ?

Monte Carlo; merkezden 850 metre. Kumar cenneti. Monako Grand Prix pisti buradadir ve Monte Karlo rallisi buradan baslar. Grimaldi ailesinin malikanesi buradadir. Presnlik sarayi eskiden Ceneviz Kalesi olarak kullanilmis. Son 700 yilda Grimaldi'lerin meskeni olmustur. 

Osinografi muzesi; 2.4 kM guneyde. Deniz bilimleri muzesi. 1910 yilinda acilmis. Deniz yildizlari, deniz atlari, deniz kaplumbagalari, denizanalari, yengecler, istakozlar, kopek baliklari, deniz kestaneleri, yilan baliklari, murekkep baliklari, model gemiler, hayvan iskeletleri, mercanlar, sedefler… Kaptan Cousteau’nun calismalari.

NE ZAMAN GIDILIR ?

Haziran basindan Eylul sonuna kadar.

NE YENIR ?

Barbajuan (icine meyve, sabze, peynir doldurulmus bir cesit borek)

Bunun disinda Fransiz mutfagi ile ayni.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder