Etiketler

27 Ekim 2017 Cuma

YENI ZELANDA











































Pasifik Okyanusu’nun guneybati bolumunde iki buyuk ve 600 civarinda kucuk adalardan olusan bir ulke. Her yere uzakligi nedeniyle insanligin en son yerlestigi bolgelerden biri. Gundonumu cizgisine en yakin ulkelerden biri. En yakin kara parcasi 1,500 kM uzakliktaki Avustralya.


                                                           Auckland

1642 yilinda Hollanda’li kasif Abel Tasman adaya ilk ayak basan batili olmus. Yerli halk Maorilerin elinden adalari almis ve Hollanda’da bulunan Zeeland bolgesinin adini buraya tasiyarak adalari New Zealand olarak adlandirmis. Daha sonra ulke Ingilizlerin ilgi alanina girmis, 1840 yilinda Ingilizler ve Maori sefleri Waitangi anlasmasini imzalayarak ulkede Ingiliz egemenligini ilan etmisler. Ingiliz somurgesi iken 1907 yilinda yine Ingiliz egemenligi altinda ama ic islerinde bagimsiz bir ulke konumuna getirilmis. Ingilizlerin istegi ile Canakkale’de savasan Anzac’larin bir bolumu Yeni Zelanda askerlerinden olusturulmus. 1947 yilinda ise tam otonom ulke statusunu kazanmis ancak sembolik olarak Birlesik Kralliga baglilik devam ettirilmis.



Baskent Wellington (nufus 390,000), resmi dil Ingilizce, ulke nufusu 4,500,000’dir.

Nufusun;

% 63’u Avrupali
% 13’u Maori
% 10’u Asyali
% 7’si Pasifik halklari
% 1’i Afrikali
% 6’si diger

kokenlere sahiptir.

Din olarak;

% 45’i Hiristiyan
% 50’si dinsiz
% 2’si Hindu
% 1’i Budist
% 1’i Musluman
% 1’i diger

dinlerin mensubudur.



Uniter parlamenter krallik sistemi ile yonetilir. Kisi basina milli geliri US$ 37,300 civarindadir. Para birimi Yeni Zelanda dolaridir. (1 US$ = 1.46 YZ$)
Ekonomik Ozgurluk endeksinde Dunya 3.su, Egitim endeksinde Dunya 2.si, Kadinlarin Egitimi endeksinde Dunya 10.su, Adalet endeksinde Dunya 8.si, Sosyal Gelisim endeksinde Dunya 10.su, Mutluluk endeksinde Dunya 8.sidir.

Sut urunleri, et ve canli hayvan, kereste, ahsap urunleri, meyve, ham petrol ve sarap ihrac edip, petrol ve petrol urunleri, makine, otomotiv, elektronik ve tekstil ithal eder.



Kadinlar ragbi (4 altin), erkekler ragbi (3 altin), erkekler softbol (6 altin) branslarinda Dunya'nin en basarili ulkesidir.
Kisi basina dondurma tuketimi en fazla olan ulkedir. 28 lt / yil

Ortalama insan omru 81 yildir.

Yuzuklerin Efendisi, Hobbit, Narnia Gunlukleri, King Kong ve Son Samuray gibi bazi fantastik filmler Yeni Zelanda’da cevrilmistir.

Sinema oyunculari; Russell Crowe, Peter Jackson,
Sinema yonetmenleri; Lee Tamahori, Martin Campbell,
Muzisyen; Keith Urban
ve Genclerbirligi’nde kisa bir sure oynamis Wimbledon’li Shane Smeltz Yeni Zelanda’lidir.

NASIL GIDILIR ?


Auckland havalimanindan kent merkezine SkyBus servisleri ile 7 gun 24 saat ulasim mevcuttur.

NEREDE KALINIR ?


NERELERE GIDILIR ?

Auckland; baskent Wellington’in 650 kM kuzeyi

Sky Tower; merkezde, 1997 yilinda yapilmis 328 metre yuksekliginde kule. 60.kattan manzara muhtesem. Telekomunikasyon kulesi olarak da kullaniliyor. Pahali
Auckland Muzesi; merkezde, 1929 yilinda acilmis. Ulke, doga ve askeri tarih muzesi. Maori ve Pasifik sanatlarindan ornekler, YeniZelanda’nin katildigi savaslarda kullanilan arac, gerecler,
Waiheke adasi; merkezden 38 kM doguda, tekne ile gidiliyor. Yolculuk 45 dakika. Mevsime gore tekne icin uzun kuyruklar olusabiliyor. Adada 10,000 civarinda nufus var, cogu Maori kokenli. Bir cok plaj var, en iyisi Oneroa Plaji. Adanin ismi Maori dilinden geliyor. ”KORUNAKLI ADA“ anlamina geliyormus.
Viaduct limani; merkezde, aslinda eskiden kullanilan bir liman. Simdi restoranlar, kafeler, eglence merkezi.
Cornwall parki; merkezden 7 kM guneyde. 1901 yilinda park haline getirilmis dogal orman. Yuruyus, kafe, bisiklet.


                                                               Cornwall parki

Howick tarihi koy; merkezden 17 kM guneydoguda. 1800’lu yillardan kalma Maorilerin yasadigi koy. Bazi evler orijinal esyalari ile muhafaza edilmis, gezilebiliyor.

                                             Howick



                                         Botanik bahcesi

NE ZAMAN GIDILIR ?

Aralik – Ocak – Subat – Mart ideal.

NE YENIR ?

Pavlova (ismini Rus balerin Anna Pavlova’dan almis meyveli bir tatli), Hangi (bir cesit kuyu kebap), koyun eti, pancar, fish & chips, kaz eti, domuz eti, dondurma, biskuvi, sosis.































Hiç yorum yok:

Yorum Gönder