Etiketler

25 Ekim 2017 Çarşamba

HOLLANDA


























Peynir, yel degirmeni, bisiklet, lale, escinsel evlilik ve cool insanlar ulkesi. Ulkede; fahiselik, kriterler olcusunde esrar kullanimi (satisi degil) ve otenazi yasaldir.

Kuzeyinde ve batisinda Kuzey denizi, dogusunda Almanya, guneyinde Belcika yer alir. Ayrica Karayip denizinde 3 adasi vardir. Aruba, Curacao ve Sint Maarten. Avrupa’nin en buyuk, Dunya’nin 4.buyuk limani Rotterdam bu ulkededir.

Deniz seviyesinin altinda eksi rakimli bolgeleri vardir. Zuidplaspolder -7 metre. Bu nedenle oldukca sik sel felaketine maruz kalir.

Bagimsizligini en erken kazanmis ulkelerden biridir. Roma ve Ispanyol egemenliginden sonra 1581 yilinda bagimsiz olmus, 1.Dunya savasina katilmamis, 2.Dunya savasinda Nazi isgaline ugramis, savas sonrasi bugunku Hollanda Kralligi kurulmus.

Avrupa Birligi’nin kurucu uyelerinden biri, Schengen bolgesi ve BENELUX uyesi bir ulkedir. Finansal Gelisme Endeksinde 9.sirada, Uluslararasi Yaraticilik Endeksinde 5.sirada, Is Guvenligi Endeksinde 7.sirada, Egitim Endeksinde 4.sirada, Ingilizce Yeterlilik Endeksinde 1.sirada, Saglik Masraflarinin Hukumetce Karsilanmasi Endeksinde 9.sirada, Kansere Yakalanma Endeksinde 9.sirada, Basin Ozgurlugu Endeksinde 5.sirada, Adalet Endeksinde 5.sirada, Insani Gelisim Endeksinde 7.sirada, Nerede Dogmak Isterdiniz Endeksinde 9.sirada, Sosyal Gelisim Endeksinde 7.sirada, Mutluluk Endeksinde 6.sirada, Elektronik Gelisim Endeksinde 7.sirada, Internet Hizi endeksinde 5.sirada, Akilli Telefon Kullanim endeksinde 8.sirada, Web Kullanim Endeksinde 9.sirada, yabanci sermaye girisinde 2.sirada yer alir.

Baskenti Amsterdam (nufus 1.100.000), resmi dili Flamanca, ulke nufusu 17,100,000’dir. 2000 civarinda haymatlos (vatansiz), 28,000 civarinda Suriyeli, 17,000 civarinda Somalili, 13,000 civarinda Eritreli, 13,000 civarinda Irakli ve 6,000 civarinda Afgan gocmen barindirir.

Nufusun;

% 79’u Hollandali
% 6’si diger Avrupa ulkeleri
% 2’si Turk
% 2’si Fasli
% 2’si Endonezyali
% 2’si Surinamli
% 1’i Karayip ulkeleri
% 6’si diger

kokenlere sahiptir.

Din olarak;

% 47’si Hiristiyan
% 5’i Musluman
% 42’si dinsiz
% 6’si diger

dinlerin mensubudur.

Uniter parlamenter krallik sistemi ile yonetilir. Para birimi Euro’dur. Kisi basina milli gelir US$ 51,000 civarindadir. Cari denge fazlasi olan ulkeler listesinde 8.siradadir. Dunya ihracatcilar listesinde 9.siradadir.

Makine, elektrik, petrol urunleri, dogal gaz, otomotiv, kimyasal, mineral yakit, gida, canli hayvan, tuketim urunleri ihrac edip, ham petrol, ham madde ve tekstil ithal eder. Elektrik ihracatinda Dunya 8.si, Petrol urunleri ihracatinda Dunya 4.su, Dogal gaz ihracatinda Dunya 6.si, ham petrol ithalatinda Dunya 6.sidir.

Amstel, DAF, Philips, ING, Heineken Hollanda markalaridir.

Ortalama insan omru 81 yildir.

Dunya'da insan boy ortalamasi en uzun olan ulkedir. Erkeklerde 1.84 m kadinlarda 1.70 m.
Kadinlar cim hokeyi (7 altin), korfbol (8 altin), kadinlar su polosu (8 altin) branslarinda Dunya'nin en basarili ulkesidir.

23,000 civarinda HIV / AIDS vakasi gorulmus, 200 civarinda insan bu sebeple hayatini kaybetmistir.

Dunya’ca unlu Hollanda’lilar;

Ressamlar; Vincent van Gogh, Rembrandt,
Futbolcular; Johan Cruyff, Edwin van der Sar, Rafael van der Vaart, John Heitinga, Maarten Stekelenburg, Ruud Krol (Ajax), Ruud Gullit, Marco van Basten, Clarence Seedorf (Milan), Robin van Persie (Arsenal, bir donem Fenerbahce’de de oynadi), Arjen Robben (Bayern Munih), Frank Rijkaard (Ajax, bir donem Galatasaray’da Teknik director olarak calisti), Wesley Sneijder (Ajax, bir donem Galatasaray’da da oynadi), Frank de Boer (Ajax, bir donem Galatasaray’da da oynadi), Giovanni van Bronckhorst, Phillip Cocu, Johan Neeskens, Patrick Kluivert, Ronald Koeman (Barcelona), Dirk Kuyt (Liverpool, bir donem Fenerbahce’de de oynadi), Pierre van Hooijdonk (NAC Breda, bir donem Fenerbahce’de de oynadi), Ryan Babel (Liverpool, bir donem Besiktas’ta da oynadi), Jeremain Lens (PSV Eindhoven, bir donem Fenerbahce ve Besiktas’ta da oynadi), Denis Bergkamp (Arsenal), Juventus’lu Edgar Davids, Chelsea’li Jimmy Floyd Hasselbaink, Schalke’li Klaas van Huntelaar, Rene van de Kerkhof, Willy van de Kerkhof, Willy van der Kuijlen (PSV Eindhoven), Rob Rensenbrink (Anderlecht), Roy Makaay (Deportivo), Ruud van Nistelrooy (Manchester United),

Teknik directorler; Dick Advocaat (PSV Eindhoven, bir donem Fenerbahce’de Teknik director olarak calisti), Guus Hiddink (Rusya Milli Takimi, bir donem Fenerbahce ve Milli Takimda Teknik director olarak calisti), Leo Beenhakker, Louis van Gaal, Rinus Michels (Ajax)

Casus; Mata Hari,

Sinema oyunculari; Famke Janssen, Rutger Hauer, Sylvia Kristel, Yolanthe Cabau (bir donemde Galatasaray’da oynayan Sneijder’in esi, Hollanda asilli), Marlon Brando (Hollanda asilli), Clint Eastwood (Hollanda asilli), Audrey Hepburn (Hollanda asilli),

Sinema yonetmeni; Paul Verhoven,

Muzisyen; Bruce Springsteen (Hollanda asilli),

Kasif; Thomas Edison (Hollanda asilli)

NASIL GIDILIR ?

Amsterdam havalimanindan kent merkezine tren ile ulasim mumkun.

NEREDE KALINIR ?


NERELERE GIDILIR ?

Amsterdam; baskent, kucuk bir balikci kasabasi olarak 13. yuzyilda kurulmustur. Adini Amstel nehri agzina yapilan bir barajdan almistir. 
Kanallar ve bisikletler kenti. Kentin icinden gecen onlarca kanal nedeniyle 1300 civarinda kopru vardir. Bos kalmis tek m2 arazi olmamasi ve dolayisiyla arsa/ev fiyatlarinin cok yuksek olmasi nedeniyle, nehir uzerinde tekne evlerde yasayan insanlar var. En guzeli herkes Ingilizce konusuyor.

                                                         Amsterdam

                                                          Amsterdam

                                                             Tekne ev

Anne Frank evi; merkezde, 2.Dunya savasi sirasinda Hollanda Nazi isgali altindayken, 13 yasindaki Anne Frank’in 2 yil saklandigi ve daha sonra unlu olacak olan ginlugunu yazdigi ev. Bir ihbar uzerine kucuk kiz yakalanir ve gonderildigi Asagi Saksonya’daki toplama kampinda 1945 yilinda olur. Kapida uzun kuyruklar oluyor, onceden bilet almakta fayda var.
Van Gogh muzesi; merkeze 2 kM, 1973 yilinda acilmis, Van Gogh’un original eserleri. Yaklasik 2-3 saat ayirmak gerekir. Kapida uzun kuyruklar oluyor, onceden bilet almakta fayda var.
Rijksmuseum; merkeze 2kM, Hollanda’da en cok ziyaret edilen muze. Ulkenin sanat ve tarih muzesi. 1800 de acilmis. 2000’den fazla tablo arasinda Rembrandt orijinalleri de var. 2014 yilinda muze icinde bir de restoran acilmis. Kapida uzun kuyruklar oluyor, onceden bilet almakta fayda var.
Vondelpark; merkeze 3 kM, kentin en guzel parki. Acik hava tiyatrosu, barlar, kafeler, restoranlar, yuruyus ve bisiklet yollari.

                                                  Vondelpark

Jordaan; merkezde, 17.yuzyil mahallesi. Kentin en luks ve pahali evlerinin bulundugu bolge. Evler restore edilmis. Sanat galerileri, luks magazalar, restoranlar. “Amsterdam’da yasasaydim burada oturmak isterdim” dedirten mahalle
Tren istasyonu; merkezde, acilisi 1889 yili. Muthis mimari. Havalimanindan trenle gelenler zaten ziyaret etmis oluyorlar.

                                              Tren istasyonu

Heineken bira fabrikasi; merkeze 2 kM, Bira uretimini tarihi, bastan sona kadar bira uretiminin safhalari, sonda bira ikrami. Kapida uzun kuyruklar oluyor, onceden bilet almakta fayda var.

                                      Heineken bira fabrikasi

Rembtandt evi; merkezde, sanatcinin 17 yil yasadigi ev. Ozel esyalari, bazi eserleri. Giris pahali.
Amstel nehri; merkezdeki en buyuk kanallardan biri. Bu kente gidince mutlaka tekne turu alinmali. Kanallar arasinda dolasirken Amsterdam’i daha yakindan tanimak mumkun.

                                           Magere koprusu

Dunya'nin en dar binasi; merkezde, Eni 2.02 metre, derinligi 5 metre, her katinda sadece kucuk bir oda olan bina. Yersizlikten araya sikistirilmis.

                                   Dunya'nin en dar binasi - No.7

Dam meydani; merkezde, kentin tarihi merkezi. En islek caddeler olan Damrak ve Rokin’in birlestigi yer. Gunduz gezilmeli, gece hayati zayif.
Rembrandtplein; merkezde, Rembrandt’in evine yakin bir baska meydan. Sanatcinin heykeli bu meydanda. Barlar, kafeler.
Red Light bolgesi; merkezde, sadece yetiskinler icin. Fahiseler vitrinde musteri bekliyor, arka tarafta bir yatak var. Musteri iceri girince perde kapaniyor. Sex shoplar, striptiz kulupleri, canli performans sergilenen yetiskin tiyatrolari. Bolgedeki butun isiklar kirmizi.

                                       Red Light bolgesi

Leidseplein; merkeze yakin bir baska meydan. Gece hayati burada. Eglence merkezi. Restoranlar pahali.
Madame Tussauds muzesi; merkezde, 1970 yilinda acilmis. Londra’dakinin kucugu. Lady Diana, Dalai Lama, Mahatma Gandhi, Nelson Mandela, Winston Churchill, Barack Obama, pek cok sinema, muzik sanatcisi, bilim ve sanat insanlari, sporcularin mumyalari. Bazilari hic benzemiyor. Pahali.


Groningen; Amsterdam'in 180 kM kuzeydogusunda, Kuzey denizine ve Almanya sinirina cok yakin bir universite kenti.








Groninger muzesi; istasyonun hemen karsisinda, 19.yuzyilda acilmis, yillik 200,000'den fazla ziyaretcisi olan sanat muzesi. Giris ucreti EU 15
Martini kulesi; merkezde. 15.yuzyil gotik kilise kulesi. Yukseklik 97 metre. 260 basamak, toplam 62 can.



Prinsentuin; merkezde. Gul bahcesi, nefis bitki ortusu. Bir kosede cafe.



Vismarkt; merkezde. Cafeler, restoranlar. Haftanin belli gunleri pazar kuruluyor. Peynir ve balik en cok satilan urunler.
Hoofdstation; merkezde. 19.yuzyilda insa edilmis, halen kullanilan merkez tren istasyonu. Cok estetik bina.





Gemicilik muzesi; merkezde. 1932 yilinda acilmis. Yillik ziyaretci sayisi 40,000 civarinda. Gemi maketleri, kamaralar, gemi makineleri.
Rietdiep; merkezden 5 kM kuzeybatida. Rengarenk evler. Refah seviyesi bir hayli yuksek.



Giethoorn; Cennet. Amsterdam'in 120 km kuzeydogusunda. Amsterdam-Zwolle arasi tren. Zwolle'den sonra otobus.

Aslinda 2,800 nufuslu bir koy. Hollanda'daki Venedik diye aniliyor. Zira evlere ulasim kanaldan. Her taraftan refah fiskiriyor. Fotograflarla anlatmak daha kolay ve aciklayici...







NE ZAMAN GIDILIR ?

Mayis basindan Eylul sonuna kadar. Aralik-Ocak-Subat aylari dehset soguk.





NE YENIR ?


Peynir, domuz sucugu ve salami, meyveli turta, et ya da balik yahnisi, pirinc, zencefilli kek, jambonlu ve peynirli yumurta, bezelye corbasi, cikolata, vanilya, Noel coregi, elmali pay, meyankoku tatlisi, bira, domuz sosisi ve patates kizartmasi, ringa baligi, fume yilan baligi, ekmek cesitleri, kurabiye cesitleri, waffle, kuskonmaz, tavuk sis, izgara domuz, midye, haslama et, dil baligi, hamur kizartma, pudding, patates kroket, bademli pasta, istiridye.






Hiç yorum yok:

Yorum Gönder