Etiketler

29 Ekim 2017 Pazar

PORTO RIKO




Karayiplerde, ABD’nin bir eyaleti olmadigi halde kismen ABD kontrolu altinda yari bagimsiz ozerk bir ada. Ana adanin disinda bir kac kucuk adasi daha vardir.

Yakin cevresinde Dominik, Ingiliz ve Amerikan Virgin adalari bulunur.

                                       Porto Riko (fotograf alintidir)

16.yuzyila kadar yerli halk Tainolarin topragi olan ada, bu yuzyilda Ispanyol isgaline ugramis, 1898 Paris Antlasmasi ile Ispanyollar adayi ABD’ye birakmis. 1917 yilinda ada halkina ABD vatandasligi verilmis, 1952 yilinda yapilan referandum sonucu mevcut durumun devamina karar verilmis.

Baskenti San Juan (nufus 2,500,000), resmi dili Ispanyolca ve Ingilizce olmakla birlikte ada halkinin neredeyse tamami Ispanyolca konusuyor. Hatta hic Ingilizce bilmeyen cok insan var. Ulke nufusu 3,400,000. Nufusu azalan ulkelerden biridir.
Nufusun % 76’si beyaz, % 12’si siyah, % 3’u melez, % 1’i Kizilderili ve % 8’i diger kokenlere sahiptir. Nufusun tamamina yakini Hiristiyandir.

Secimle is basina gelen ve ABD baskanina bagli olan vali ve senato tarafindan yonetilir. Kisi basina milli gelir US$ 38,400 civarindadir. Para birimi ABD dolaridir.
Ekonomisi kuculen ulkelerden biridir. Issizlik % 14 civarindadir.

Kimyasal, elektronik, tekstil, konserve gida, rom, konsantre icecekler, tip cihazlari ihrac edip, makine, ekipman, gida, petrol urunleri ithal eder.

Muzisyenler; Jennifer Lopez (Porto Riko asilli), Marc Anthony (Porto Riko asilli), Ricky Martin, Jose Feliciano,
Sinema oyunculari; Michelle Rodriguez (Porto Riko asilli), Rosario Dawson (Porto Riko asilli), Zoe Saldana (Porto Riko asilli), Benicio del Toro, Joaquin Phoenix
Porto Riko’ludur.

NASIL GIDILIR ?


San Juan havalimanindan kent merkezine ulasim icin en iyi yol taksi.

NEREDE KALINIR ?


NERELERE GIDILIR ?

San Juan; baskent

Tarihi merkez; merkeze yakin. 16.yuzyildan kalma Arnavut kaldirimi sokaklar. Renkli Ispanyol binalari. Magazalar, restoranlar, kafeler.

                                           Tarihi merkez


                                         Ocean Park plaji

NE ZAMAN GIDILIR ?

12 ay boyunca hava ayni. Fark etmez.

NE YENIR ?

Yerli (Taino) ve Ispanyol mutfagi hakim. Marine edilmis patates, kisnis yapragi, muz, meyve dolmasi, kirmizi fasulye, bezelye, manyok, chayote (tropik bir meyve), tavuk eti, domuz sucugu, kiraz, kirmizi ve yesil biber, cili biberi, mofongo (sarmisak, zeytinyagi ve domuz eti ile pisirilmis yesillikler), hamur isi, kahve, hindistan cevizi, kabak, havuc, peynir, pina kolada, tako, barbeku domuz, pirinc, mojito, kavun, domates, ananas, papaya, mango, salatalik, turuncgiller, avokado, yengec, balik cesitleri, istakoz, karides, ahtapot, istiridye, hindi, kuzu eti, jambon, keci eti, ordek eti, dana eti, sogan, patlican, asparagus, nane, feslegen.





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder